onsdag 17. juli 2013

Grahamsrundstykker

Som namnet tilseier inneheld desse rundstykkene hovudsakleg grahamsmjøl. Amerikanaren, Sylvester Graham (1795- 1851) som mjølet er oppkalt etter, var forut for si tid og meinte at eit vegetarisk kosthald og grovt brød var sunt. Han utvikla derfor ei kornblanding der alle bestanddelane av kornet var med, grahamsmjøl. I dag kjenn me mjølet som sammale kveitemjøl.

Mykje godt kan bakast av grahammjøl, som til dømes, kjeks, scones, tekaker, boller, brød og paier. Eg prøvde meg på rundstykker og tykte dei var kjempegode. Eit pluss at dei i følgje brødskalaen er ekstra grove :)







Ingrediensar

(ca. 20 stk)

450 g Grahamsmjøl/ sammale kveitemjøl
300 g fullkorn kveitemjøl
50 g fersk gjær/ 1 pk tørrgjær
0,5 dl sirup
2 ts salt
4,5 dl mjølk
75 g smør eller margarin







Framgangsmåte

Varm melken til 37 grader (fingervarmt). Smule gjæren dersom den er fersk, i en bakebolle. Ha i melken og rør saman. Tilsett de øvrige ingrediensene, men held igjen smøret. Spar 1 dl kveitemjøl til utbakingen. Elt deigen i kjøkenmaskin i ca. 5 min. før du tilsett romtemperert smør/margaring i bitar. Elt i ytterligare 5-10 minuttar (ta evnt. meir mjøl) til deigen er smidig.
La den heve i ein bakebolle tildekka med plast eller lokk i ca. 45 minuttar. 




Elt deigen smidig med mjøl på eit bakebord. Del deigen i ca 20 emner, trill dei til runde bollar og trykk dei gjerne litt flate. Legg dei på bakebrett, smurde eller med bakepapir. 



 La dei etterheve i ca. 45 minuttar. Pensle med vatn og strø over solsikke-/ valmue-/ sesam-/ gresskarfrø om ønskeleg. Steik rundstykkene midt i omnen på 225 grader i 10-12 minutter. 


Avkjøl på bakerist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Så kjekt at nettopp du tok turen innom bloggen vår. Håpar du finn noko godt å lage:) Me blir veldig glad om du legger igjen ein kommentar til oss:)