tirsdag 2. juli 2013

Eltefritt brød/ No-knead bread

Dette er ein "idiotsikker" måte å bake brød på, og alle som er redde for å ta fatt på tradisjonell gjærbakst bør absolutt prøve eltefritt brød eller "no-knead bread" som det vert kalla på engelsk. Resultatet blir alltid vellukka :)  Brødet har allereie stor følgjarskare i USA og har no innteke Noreg med stor suksess. Brødet er utruleg enkelt å lage, er luftigare og mindre kompakt enn vanlege"butikkbrød".

Mykje vatn, lite gjær og tid er magien med eltefri brødbaking. Du får ein mykje våtare deig, glutenstrukturen får då bevege seg, og når deigen blir kvelva over i ein glovarm kasserolle og lokket satt på, blir deigen utsatt for ein eksplosiv varme som gjer at den hevar maksimalt.

Ingrediensar


500 gr kveitemjøl
1/4 ts tørrgjær
1 1/2 ts salt
4 dl vatn

Ha mjøl, salt og gjær i ein stor bakebolle og rør lett saman med ei sleiv. Ha vatnet over mjølblandinga og rør deigen saman. Dekk til bakebollen med plastfolie eller lokk og la den stå på kjøkenbenken til heving i 12-18 timar.
Deigen før den blir sett til heving


Deigen etter den har heva i 20 timar
Legg eit stykke bakepapir på kjøkenbenken. Strø på godt med mjøl. Kvelv deigen over på bakepapiret og ta gjerne ein slikkepott til hjelp. Strø deigen med mjøl viss den er veldig fuktig, og brett den saman. Filmen her viser en detaljert framgangsmåte på korleis brødet vert laga. Ta ein av kantane og brett den inn mot midten. Ta neste kant og gjer det same. Gjer dette opptil ti gongar til du byrjar å føle litt motstand i deigen og den held litt på forma. Strø gjerne toppen med litt mjøl innimellom viss deigen blir for klissete. Lyft opp deigen og legg den med bretten ned. Dekk den til. Har du stor nok bakebolle kan du ha den over deigen. La deigen heve i ca. 2 timar.

Sett ei ildfast form eller gryte med lokk i kald omn. Når brødet har heva i ca. 1,5 time, sett du omnen på 250 grader.

Ta den varme forma ut av omnen når deigen er ferdig heva. Lyft opp deigen vha bakepapiret og kvelv den opp i varme forma. Brettsida vender no opp. Om deigen har landa litt skeivt i forma, kan du riste den litt på plass.

Sett lokk på og sett forma inn i den varme omnen. Steik brødet i 30 minuttar. Ta av lokket og sett temperaturen ned til 220 grader. Steik i ytterlegare 15 minuttar.Ta brødet ut av forma og avkjøl det heilt på rist.


Pakkar du det inn i eit reint handklede, held det seg like ferskt og fint til neste dag.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Så kjekt at nettopp du tok turen innom bloggen vår. Håpar du finn noko godt å lage:) Me blir veldig glad om du legger igjen ein kommentar til oss:)